ISO 27001'daki değişiklikler nelerdir? ISO 27001:2022, ISO…
CE Belgesi nasıl alınır?
Firmaların başlıca merak ettiği konulardan birisi ürettikleri ürünler için CE belgesi almak. Öncelikle CE belgesi nedir onu öğrenelim. CE belgesi açılımı Avrupa’ya uygunluktur. Yani üretmiş olduğunuz ürün Avrupa standartları kapsamında güvenlik ve kalite şartlarını sağlayıp sağlamadığıdır. Fakat her ürüne CE belgesi alınmaz. Genelde müşteriler bunu bilmediğinden dolayı tedarikçilerinden bu belgeyi bilinçsizce istemektedir. Bir ürünün CE alabilmesi için direktifinin bulunması gerekmektedir. Mesela; paketleme makinası yapan bir firma makine direktifi kapsamında CE belgesi alabilir. Gıda ürünlerine CE belgesi olmamaktadır. Bazı ürünler daha riskli gruba girmektedir. Basınçlı kaplar gibi, asansör gibi, gaz yakan cihazlar gibi. Direktiflerin yanı sıra bu ürünlerin ilgili teknik standartlarında belirtilen testlerinde yapılması gerekmektedir. Bu testlerden bazıları onaylı kuruluş veya onaylı laboratuvar şartı gerektirirken bazılarının da deney düzeneği oluşturularak firma tarafından yapılması yeterlidir.
CE belgeleri birçok farklı şekilde verilmektedir. Bunlara modül denir. Yani modüler yaklaşım. Bazı düşük riskli ürünlerde firmalar kendisi de deklerasyon yaparak CE beyanında bulunabilirler. Fakat piyasada bu konu yanlış şekilde yorumlanmaktadır. Bir firmanın kendisi deklerasyon yaptığı zaman bunu ürün teknik dosyası ile desteklemelidir. Bu dosyanın etkin şekilde oluşturulabilmesi için firmanın ISO 9001 kalite yönetim sistemi altapısı ile çalışması önemlidir.
Eğer ürün riski yüksek bir ürünse mutlaka onaylı kuruluş tarafından denetlenmelidir. Bu durumda belgeyi onaylı kuruluş vermektedir. Bu tarz belgelerde CE belgesinin sağ alt köşesinde onaylı kuruluşun sicil numarası bulunur. Mesela bir asansöre bindiğinizde CE etiketi görürseniz altında 4 haneli bir rakam yazmaktadır. Bu asansörü belgelendiren onaylı kuruluşun kodudur.
Günümüzde CE belgelerinin doğruluğunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı saha ekipleri ile yerinde denetlemektedir.